Dilbeek skip da

Dilbeek spreekt klare taal: Roken, skip da!

28 August 2024

Goed nieuws voor een rookvrije toekomst! Zoals je misschien al zag op onze website, worden vanaf 31 december 2024 veel plekken waar kinderen spelen en leren verplicht rookvrij, zoals speeltuinen, dierentuinen, sportvelden, pretparken … Rond de in- en uitgangen van scholen, ziekenhuizen en sportevenementen komt ook een rookvrije perimeter. 

De gemeente Dilbeek is de verplichting zelfs een stapje voor. Zij ondernamen dit jaar al een fantastische rookvrije actie! Dilbeek is al sinds Werelddag Zonder Tabak op 31 mei volop bezig met een bewustwordingscampagne.

Sterke campagnestart

dilbeek 2

Tijdens de Dag van de Dilbekenaar, het jaarlijkse volksfeest, lanceerde de gemeente de campagne Generatie Rookvrij. Negen jonge inwoners namen het woord en riepen op om te stoppen met roken op plekken waar kinderen en jongeren samenkomen. Met de slogan ‘Roken, skip da!’ willen ze hun leefomgeving rookvrij maken.

Er was ook een krachtige actie op het volksfeest. Kinderen konden hun handafdruk met verf op een groot wit doek plaatsen, als een soort van ‘handtekening’ om te pleiten voor een rookvrije toekomst

Roken in openlucht ontmoedigen

Zien roken, doet roken”, zegt schepen van Vrije Tijd Harry De Win. “Daarom willen we roken ontmoedigen op alle openbare plaatsen in de openlucht waar kinderen en jongeren komen. Speeltuinen, sportvelden en schoolomgevingen moeten rookvrije zones worden.” (1)

Om de boodschap kracht bij te zetten, creëert de gemeente rookvrije omgevingen. Er komen markeringen om aan te geven welke plekken rookvrij zijn. Daarnaast worden spandoeken, digitale schermen en sociale media ingezet om de campagne te promoten.

dilbeek 3

Boodschap uit de kindermond

Alle openbare diensten van de gemeente zijn erbij betrokken om de boodschap te verspreiden. Sinds eind mei verschijnen regelmatig posts en filmpjes op de Facebookpagina van de gemeente zelf, van Huis van het Kindcultuurcentrum Westrandhet gemeentelijk zwembad en de sportdienst. Ook op hun Instagrampagina’s kwamen ze veelvuldig in beeld.

De gemeente benadrukt met de campagne dat een rookvrije omgeving belangrijk is voor de gezondheid van de jeugd. De boodschap die de jongeren en kinderen geven in alle campagnebeelden is duidelijk:

zij willen een omgeving waar kinderen en jongeren gezond kunnen opgroeien, zonder blootgesteld te worden aan tabaksrook of damp. 

Een van de vele campagnevideos: 

Vlotte overgang naar (verplicht) rookvrij

Met deze proactieve aanpak toont Dilbeek dat het mogelijk is om een rookvrije omgeving te creëren, zelfs voordat de wet dit verplicht. Het is een signaal naar andere gemeenten dat een gezonde en rookvrije omgeving voor kinderen een prioriteit moet zijn.

Wil jouw organisatie of gemeente ook zo goed voorbereid zijn op de wetswijziging die op 31 december 2024 van kracht wordt? Bekijk dan zeker de FAQ van de FOD

Signalisatiemateriaal kan je bestellen via onze webshop. Daarnaast kan je op onze website ook gratis signalisatiemateriaal downloaden.

Jouw campagne in de kijker?

Organiseer je ook een inspirerende campagne? Laat het ons zeker weten! Dan zetten we ze hier ook in de spotlight.

 

 

Bronnen: 

1. https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2024/06/02/dilbeekse-kinderen-vragen-om-niet-meer-te-roken-in-hun-buurt-ca/

2. Foto’s: facebook pagina Gemeente Dilbeek & https://www.dilbeek.be/nl/dag-van-de-dilbekenaar-wat-valt-er-te-beleven#HandafdrukGeneratieRookvrij

Website evalueren

Beste bezoeker,

We nodigen je graag uit om onze website te evalueren. Zo kunnen we ervoor zorgen dat onze website zo goed mogelijk aansluit bij jouw wensen en noden.

Help jij ons een handje? Het invullen van de vragenlijst kost slechts 5 minuten.

Alvast bedankt!

Schrijf je in voor het webinar over wettelijk rookvrije terreinen!

Door een wetswijziging worden volgend jaar heel wat plaatsen rookvrij. Vanaf 31 december 2024 mag er niet meer gerookt of gevapet worden op verschillende publiek toegankelijke plekken waar veel kinderen komen: speelterreinen, sportterreinen, attractieparken, dierentuinen en kinderboerderijen. Daarnaast komt er een rookvrije perimeter van 10 meter…
Lees volledig artikel

De 8 onmiskenbare voordelen van een vape-vrij leven

Klaar om je leven een flinke boost te geven? Stoppen met het gebruik van e-sigaretten met nicotine biedt een scala aan voordelen, zowel op korte als lange termijn. Hier zijn 8 redenen waarom het een geweldig idee is om die e-sigaret aan de wilgen te hangen!   1. Een goed functionerend hart Binnen 20 minuten na het stoppen met vapen met…
Lees volledig artikel

Hoe maak je jouw ziekenhuis rookvrij? Zie hoe CHRSM in Namen dat deed!

Op 31 mei 2024 bereikte Centre Hospitalier Régional Sambre et Meuse (CHRSM) in Namen een belangrijke mijlpaal, door mee te stappen in het verhaal van Generatie Rookvrij. In hun ziekenhuis ervaren zij dagelijks de schadelijke effecten van roken op de gezondheid. Daarom willen ze graag bijdragen aan een rookvrije generatie.    De inzet van CHRSM…
Lees volledig artikel