Vapende jongere

Meer dan 1 op 2 vapende jongeren grijpt ook naar de sigaret

22 July 2024
Hieronder bespreken we een aantal opvallende resultaten van het onderzoek. Wil je het volledig rapport lezen? Dat vind je op de website van Kom op tegen Kanker.

Vapen als deel van het dagelijks leven van jongeren

Vapen maakt deel uit van het dagelijks leven voor veel jongeren tussen de 12 en de 26 jaar. 9% experimenteerde er al eens mee, 3% is een ex-vaper en 13% vapet momenteel. Van de huidige vapers doet 45% het dagelijks.

Voor 12- tot 15-jarigen ligt de drempel om te gaan vapen veel lager dan de drempel om te roken. De helft (51%) van de jongeren in deze leeftijdsgroep die al gerookt én gevapet hebben, geeft aan dat ze eerst de vape gebruikten.

Veel jongeren beginnen met vapen uit nieuwsgierigheid. In vergelijking met roken, is de smaak van vapes een belangrijke stimulans om te beginnen. Dat is niet verrassend, aangezien er een breed scala aan "onschuldige" smaken is, zoals fruit, popcorn en kauwgom.

Wanneer de nieuwsgierigheid afneemt, blijken de belangrijkste redenen om te blijven vapen het kalmerend effect en de aangename smaak te zijn.

Duaal gebruik: ook bij jongeren

Een opvallende bevinding is dat rook- en vapegedrag vaak samen voorkomen. Meer dan de helft (52%) van de vapers rookt ook, terwijl driekwart (76%) van de rokers ook vapet. Bovendien gaat één op de vijf rokers volledig akkoord met de stelling "Vapen heeft me benieuwd gemaakt naar roken". Een alarmerend signaal!

Impact van de omgeving niet te onderschatten

Er zijn opvallende verschillen tussen vapende jongeren op basis van enkele omgevingsfactoren. Zo zien we dat jongeren uit tso, bso & buso vaker vapen dan jongeren uit het aso.

Daarnaast zien we dat het rook- en vapegedrag van ouders een impact heeft. Als ouders roken of vapen, is de kans groter dat hun kind als jongere zelf gaat vapen. Het percentage loopt op tot 32% als beide ouders roken en tot 42% wanneer beide ouders vapen, tegenover 10 à 11% wanneer de ouders niet roken of vapen. 

Drie op de vier jongeren gebruikt vapes met nicotine 

Wie momenteel vapet, gebruikt vooral producten met nicotine: 57% gebruikt exclusief nicotinehoudende vapes/liquids, nog eens 17% hoofdzakelijk nicotinehoudende vapes/liquids. Met andere woorden: drie op de vier jongeren die vapen gebruiken nicotine. Opvallend: hierin is geen verschil tussen 12- tot 15-jarige vapers en 16- tot 26-jarige vapers.

Dat kan verklaren waarom stoppen met vapen net zo moeilijk blijkt als stoppen met roken. Maar liefst 6 op de 10 vapers heeft al minstens één keer geprobeerd om te stoppen, 1 op 3 probeerde het zelfs al meermaals.

Verbod op verkoop aan minderjarigen massaal omzeild

In ons land geldt zowel voor klassieke tabaksproducten als voor e-sigaretten een verbod op

verkoop aan minderjarigen. Eén op de vier jongeren (24% voor klassieke tabaksproducten, 25% voor e-sigaretten) geeft weliswaar aan dat die de rookwaren niet zelf aankoopt maar er via iemand anders aan geraakt.

Minderjarigen die hun rookwaren wel zelf in de winkel kopen, doen dat vooral in nachtwinkels en benzinestations (40% voor klassieke tabaksproducten, 32% voor e-sigaretten). Online-verkoop (wat in België niet toegelaten is!), blijkt onder jongeren beperkt.

Belang van het blijven inzetten op een rook- en dampvrije generatie

Deze cijfers tonen aan dat extra maatregelen nodig zijn om de aantrekkelijkheid en toegankelijkheid van vapen voor jongeren te beperken. België zet stappen in de goeie richting met een verbod op wegwerp-vapes vanaf 2025 en het uitstalverbod, maar ook smaakjes zoals suikerspin en pannenkoek moeten aangepakt worden, aangezien tabaksindustrie zich daarmee op jongeren richt.

Uit het onderzoek blijkt duidelijk: “Zien roken, doet roken. Zien vapen, doet vapen én roken. ”. Generatie Rookvrij probeert die vicieuze cirkel te doorbreken door plaatsen waar kinderen en jongeren komen rook- en dampvrij te maken. Door uit het zicht van kinderen en jongeren te roken en dampen en hen een andere norm rond roken en dampen te leren, maak je hen weerbaarder om later zelf niet te gaan roken. Bovendien toonde eerder onderzoek al aan dat het gebruik van nicotine op jonge leeftijd, sneller dan bij volwassenen, leidt tot verslaving en negatieve gezondheidseffecten.
 

Lees het volledige rapport 

Wil je meer weten over de werking van Generatie Rookvrij? Kijk dan snel op de Over ons-pagina.

Generatie Rookvrij-signalisatiemateriaal voor de terreinen die onder de wet van 2009 vallen

Generatie Rookvrij-signalisatiemateriaal voor de terreinen die onder de wet van 2009 vallen

Door een recente wetswijziging worden omgevingen waar kinderen en jongeren komen rook- en dampvrij per 31 december 2024. Het Generatie Rookvrij-signalisatiemateriaal is toegelaten op de wettelijk rookvrije terreinen op basis van de huidige wetgeving en het beleid van de FOD, als het een verwijzing naar de wet bevat.

Schrijf je in voor het webinar over wettelijk rookvrije terreinen!

Door een wetswijziging worden volgend jaar heel wat plaatsen rookvrij. Vanaf 31 december 2024 mag er niet meer gerookt of gevapet worden op verschillende publiek toegankelijke plekken waar veel kinderen komen: speelterreinen, sportterreinen, attractieparken, dierentuinen en kinderboerderijen. Daarnaast komt er een rookvrije perimeter van 10 meter…
Lees volledig artikel

De 8 onmiskenbare voordelen van een vape-vrij leven

Klaar om je leven een flinke boost te geven? Stoppen met het gebruik van e-sigaretten met nicotine biedt een scala aan voordelen, zowel op korte als lange termijn. Hier zijn 8 redenen waarom het een geweldig idee is om die e-sigaret aan de wilgen te hangen!   1. Een goed functionerend hart Binnen 20 minuten na het stoppen met vapen met…
Lees volledig artikel

Dilbeek spreekt klare taal: Roken, skip da!

Goed nieuws voor een rookvrije toekomst! Zoals je misschien al zag op onze website, worden vanaf 31 december 2024 veel plekken waar kinderen spelen en leren verplicht rookvrij, zoals speeltuinen, dierentuinen, sportvelden, pretparken … Rond de in- en uitgangen van scholen, ziekenhuizen en sportevenementen komt ook een rookvrije perimeter.  De…
Lees volledig artikel