Breathing - at ease

De 8 onmiskenbare voordelen van een vape-vrij leven

28 August 2024

Klaar om je leven een flinke boost te geven? Stoppen met het gebruik van e-sigaretten met nicotine biedt een scala aan voordelen, zowel op korte als lange termijn.

Hier zijn 8 redenen waarom het een geweldig idee is om die e-sigaret aan de wilgen te hangen!

 

1. Een goed functionerend hart

Binnen 20 minuten na het stoppen met vapen met nicotine merk je al de eerste voordelen: je hartslag en bloeddruk normaliseren zich, en je bloedsomloop begint weer soepel te draaien. En dat is nog maar het begin! Na één dag zonder vapen vermindert je risico op een hartaanval al aanzienlijk, en na een jaar is dit risico zelfs gehalveerd. Je hart zal je dankbaar zijn!

 

2. Ademruimte voor je longen

Zeg vaarwel tegen die kriebelige hoest en kortademigheid. Na slechts één maand zonder vapen met nicotine voelen je longen al een stuk gezonder aan, want e-sigaretten bevatten namelijk diverse chemicaliën die je luchtwegen kunnen irriteren en je ademhaling kunnen belemmeren. Als je stopt, zullen jouw longen zichzelf herstellen en beter vechten tegen infecties zoals griep.

 

3. Verbeterde zintuigen

Wist je dat vapen je smaak- en reukzin kan vervormen? Binnen 48 uur na je laatste damp zul je merken dat je smaken en geuren weer veel intenser ervaart. Dat betekent dat je maaltijden weer een feest worden voor je zintuigen!

 

4. Gezond gebit

Stoppen met vapen geeft je gebit de kans om weer stralend en gezond te worden! Want net zoals roken, kan vapen je mondgezondheid schaden. Nicotine zorgt voor tandplak en mondbacteriën, wat leidt tot meer tandvleesontstekingen en verkleuring. Door te stoppen met vapen verminder je deze risico’s en kunnen je tanden en tandvlees herstellen.

 

5. Meer geld voor leuke dingen

Vapen kan behoorlijk prijzig zijn, vooral als je het regelmatig doet. Zo worden de jaarlijkse kosten geschat op 1000 à 1500 euro. Bedenk eens wat je kan doen als je dat bespaart! Meer geld voor leuke uitjes, nieuwe gadgets of een extra vakantie – wie wil dat nu niet?

 

6. Minder stress & bevrijdend gevoel

De nicotineverslaving die gepaard gaat met vapen kan je dagelijkse leven behoorlijk belasten. Door te stoppen, merk je al snel minder stress, angst en depressieve gevoelens. Je zult je humeur zien verbeteren en je mentale welzijn krijgt een flinke opkikker. Dat klinkt als muziek in de oren, toch?

 

7. Voordelen voor jou en je gezin

Ben je van plan een gezin te stichten? Dan is het een slim idee om te stoppen met vapen. Hoewel de impact van vapen op vruchtbaarheid en zwangerschap nog niet volledig bekend is, weten we wel dat een rook- en vapevrije omgeving veel gezonder is voor aanstaande moeders en hun baby’s. Door te stoppen, creëer je een gezonde omgeving voor je (toekomstige) kinderen.

 

8. Geef het goede voorbeeld

Stoppen met vapen maakt je een inspirerend voorbeeld voor anderen, vooral voor jongeren die je misschien als rolmodel zien. Door te tonen dat je de keuze maakt om niet te vapen, moedig je anderen aan om ook gezonde keuzes te maken en niet in de verleiding te komen om te beginnen vapen.

 

Er is dus genoeg reden om die e-sigaret aan de kant te zetten. Begin vandaag nog met je reis naar een gezonder en gelukkiger leven! 🌟

 

Wil je stoppen met vapen? Laat je helpen!

>> Contacteer Tabakstop op het gratis nummer 0800 111 00 voor alle informatie over rookstopbegeleiding of ga naar Tabakstop.be  voor meer informatie over de werking van verslaving en rookstop.
>> Ga naar Tabakologen.be en vind een tabakoloog in jouw buurt die jou kan helpen.
Benieuwd naar hoe een tabakoloog precies werkt? Lees er hier meer over!  

 

Bronnen:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30166079/

https://www.thehealthy.com/addiction/smoking/health-improvements-stop-vaping/

https://www.linda.nl/meiden/meiden-selflove/stoppen-met-vapen-voordelen-korte-termijn/

https://www.test-aankoop.be/gezond/dagelijkse-verzorging/welzijn/dossier/vapen

Website evalueren

Beste bezoeker,

We nodigen je graag uit om onze website te evalueren. Zo kunnen we ervoor zorgen dat onze website zo goed mogelijk aansluit bij jouw wensen en noden.

Help jij ons een handje? Het invullen van de vragenlijst kost slechts 5 minuten.

Alvast bedankt!

Schrijf je in voor het webinar over wettelijk rookvrije terreinen!

Door een wetswijziging worden volgend jaar heel wat plaatsen rookvrij. Vanaf 31 december 2024 mag er niet meer gerookt of gevapet worden op verschillende publiek toegankelijke plekken waar veel kinderen komen: speelterreinen, sportterreinen, attractieparken, dierentuinen en kinderboerderijen. Daarnaast komt er een rookvrije perimeter van 10 meter…
Lees volledig artikel

Dilbeek spreekt klare taal: Roken, skip da!

Goed nieuws voor een rookvrije toekomst! Zoals je misschien al zag op onze website, worden vanaf 31 december 2024 veel plekken waar kinderen spelen en leren verplicht rookvrij, zoals speeltuinen, dierentuinen, sportvelden, pretparken … Rond de in- en uitgangen van scholen, ziekenhuizen en sportevenementen komt ook een rookvrije perimeter.  De…
Lees volledig artikel

Hoe maak je jouw ziekenhuis rookvrij? Zie hoe CHRSM in Namen dat deed!

Op 31 mei 2024 bereikte Centre Hospitalier Régional Sambre et Meuse (CHRSM) in Namen een belangrijke mijlpaal, door mee te stappen in het verhaal van Generatie Rookvrij. In hun ziekenhuis ervaren zij dagelijks de schadelijke effecten van roken op de gezondheid. Daarom willen ze graag bijdragen aan een rookvrije generatie.    De inzet van CHRSM…
Lees volledig artikel